До уваги мешканців Вараської громади! Останнім часом активно поширюється неправдива інформація, нібито під час воєнного стану заборгованість за житлово-комунальні послуги буде "списана", або що стягувати її заборонено. Це чергове ІПСО російської федерації, метою якого є дестабілізація ситуації та зрив опалювального сезону 2024-2025 років.

Дана інформація поширюється для розпалювання конфліктів всередині країни, з метою зменшення надходжень підприємств критичної інфраструктури, які є життєво важливими національними об’єктами для економіки, національної безпеки та оборони.

Листом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 17.05.2007  N 12/1 64 зазначено про те, що списання боргів за спожиті житлово-комунальні послуги чинним законодавством не передбачено.

Повідомляємо, що згідно Постанови КМУ № 206 від  05.03.2022 (зі змінами), встановлено, що до припинення або скасування воєнного стану в Україні заборонено:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги населенням в територіальних громадах, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією, відповідно до переліку;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі послуги населенням в територіальних громадах, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, відповідно до переліку;
  • стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати виникнення можливості бойових дій/початку бойових дій по дату припинення можливості бойових дій/завершення бойових дій на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії;
  • нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації територій, включених до переліку тимчасово окупованих російською федерацією територій України.

Також відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», зупиняється:

  • вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, визначений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Вараська громада географічно розташована далеко від територій, на яких ведуться бойові дії (територій можливих бойових дій, активних бойових дій, активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) або на яких встановлено окупаційний режим,  тому КП «ВТВК» ВМР, згідно чинного законодавства, має право на звернення до суду із позовом про стягнення заборгованості за спожиті комунальні послуги, а також нарахування та стягнення пені, штрафних санкцій, припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг за прострочення виконання зобов'язаннь.

Пеню КП «ВТВК» ВМР може нараховувати тим споживачам, які несвоєчасно та не у повному обсязі розраховуються за спожиті послуги, які надало КП «ВТВК» ВМР. Пеня нараховуюється, якщо сума за комунальні послуги не оплачена до кінця наступного місяця. Наприклад, якщо до кінця квітня не оплатити спожитий у березні об’єм послуг, то у травні на залишок буде нарахована пеня у розмірі 0,01% суми боргу за кожний день прострочення (відповідно до статті 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Сума заборгованості значення немає. Розмір пені залежить від суми прострочення – чим довше споживач не оплачує спожиті послуги, тим більшою буде сума нарахованої пені.

Відтак, задля уникнення додаткових витрат та можливих відключень споживачам, які заборгували, необхідно погасити наявну заборгованість та надалі щомісячно в повному обсязі оплачувати спожиті послуги.

Наголошуємо, що КП «ВТВК» ВМР активно проводить претензійно – позовну роботу по стягненню заборгованості за оплату комунальних послуг з боржників.

У випадку задоволення вимог КП «ВТВК» ВМР судом, згідно чинного законодавства сума заборгованості буде стягнена в примусовому порядку.

В такому випадку, боржників очікують наступні обмеження правового статусу:

  • заборона відкриття рахунків у банках;
  • обмеження виїзду за кордон;
  • заборона нотаріусам на укладання будь-яких угод де боржник є стороною;
  • накладання арешту на рухоме/нерухоме майно, з подальшою його реалізацією, блокування рахунків тощо.

Однак, розуміючи, що споживачі могли опинитися у скрутному становищі, КП «ВТВК» ВМР завжди відкрите до співпраці, тому якщо погашення боргу в повному обсязі не буде можливим, рекомендуємо з’явитися до КП «ВТВК» ВМР в досудовому порядку, для укладення договору реструктуризації боргу за комунальні послуги, що допоможе споживачам легше впоратися з кризовою ситуацією, пережити важку життєву стадію.

Акцентуємо увагу, що Положеннями частини 6 пункту 1 статті 7 Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»(далі – Закону) та умов індивідуальних договорів про надання комунальних послуг, які розміщено на офіційному веб-сайті Вараської міської ради (https://varashmtg.gov.ua),  передбачено право споживача на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів.

Для реалізації даного права, споживачу необхідно надати КП «ВТВК» ВМР заяву з відповідними підтверджуючими документами в електронній або паперовій формі, що оформленні належним чином.

Наголошуємо, якщо період відсутності споживача та інших осіб перевищує шість місяців, споживач для реалізації права на неоплату вартості послуги у разі її невикористання (за відсутності приладів обліку) у місячний строк з моменту закінчення кожного шестимісячного періоду зобов’язаний надавати виконавцю оновлену заяву з відповідними підтвердними документами в електронній або паперовій формі, що оформленні належним чином.

Наостанок хочемо додати, що розуміємо наскільки складно кожному жити та працювати в умовах воєнного стану. Ми стараємось завжди йти назустріч, сприяти реструктуризації заборгованості, за наявності, допомагати за потреби.

Сплата за комунальні послуги в сьогоднішніх умовах є важливою для КП «ВТВК» ВМР, яке працює нині у надскладних обставинах і потребує ресурсів для безперебійної роботи.

Сплата податків, загальнообов’язкових платежів та житлово-комунальних послуг – це своєрідна підтримка та можливість держави у воєнний стан виплачувати заробітні плати, соціальні допомоги, забезпечувати громадян життєво необхідними ресурсами тощо, наперекір планам ворога, який постійно, в різний спосіб атакує  нашу критичну інфраструктуру в тому числі і поширенням неправдивої інформації.

Тільки об’єднавшись та спрямувавши зусилля в спільне русло – ми на крок ближче до омріяної перемоги.

 

Інформація КП "ВТВК"