"Роль пробації в гуманізації системи виконання покарань": пробаційний нагляд, як основний вид покарання і альтернатива позбавленню та обмеженню волі, про переваги пробації.

05 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про пробацію», який розроблений з урахуванням європейських стандартів пробації. Згідно даного закону пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Одним із ключових напрямків реформування системи кримінального правосуддя в Україні є гуманізація процесу виконання покарань. У цьому контексті пробація стає важливим інструментом, що дозволяє особам, які вчинили правопорушення, виправитися без ізоляції від суспільства. З 28 березня 2024 року в Україні запроваджено пробаційний нагляд, як основний вид покарання і альтернатива позбавленню та обмеженню волі, зберігаючи людську гідність та права засуджених.

Пробаційний нагляд — основне кримінальне покарання, яке полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Перевагою пробаційного нагляду можна вважати те, що засуджена особа продовжує перебувати на волі, працює, сплачує податки, не ізольована від сім'ї та суспільства, а лише має певні обов'язки та зобов'язання, які  застосував до засудженого суд. Головна перевага пробаційного нагляду полягає у збереженні соціальних зв'язків засудженої особи.

Пробаційний нагляд може бути застосований до обвинувачених, санкція статті яких передбачає від 1 до 5 років покарання. Якщо людина скоїла не тяжкий злочин, перед суддею буде вибір: відправити обвинуваченого у в’язницю або ж обрати пробаційний нагляд.

Як працює пробаційний нагляд - засуджений повинен періодично реєструватися в центрі пробації, повідомляти там про зміну місця проживання, роботи або навчання. Також він не може без дозволу центру виїжджати за кордон. Засудженого також можуть зобов’язати працевлаштуватися, пройти курс лікування від наркотичної або алкогольної залежності, розладів психіки, або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших, виконати заходи, передбачені пробаційною програмою. Для засудженого на пробаційному нагляді можуть застосовувати електронний засіб контролю.

З метою дієвості нового  покарання, Законом встановлено наслідки ухилення особи від відбування покарання у виді пробаційного нагляду, яке має місце при невиконанні засудженим покладених на нього законом та судом обов’язків. Крім цього, Законом внесені зміни до статті 389 КК України, якою передбачено кримінальну відповідальність за ухилення засудженого від відбування покарання у виді пробаційного нагляду у вигляді обмеженням волі строком до трьох років.

Переваги пробації:

для особи, яка вчинила правопорушення: можливість змінитись без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства), підтримка на шляху до змін; збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді; збереження роботи та житла; позитивний соціальний ефект: особа не втрачає соціальні зв’язки та шанс створити сім’ю.

Для суспільства: убезпечення громади від вчинення повторних злочинів; справедливе здійснення правосуддя: баланс між карою за вчинене правопорушення, відшкодуванням завданої шкоди та інтересами членів суспільства.

Для держави: зниження злочинності; зниження кількості ув’язнених в місцях позбавлення волі осіб; позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації; а також залишаючись у суспільстві особа не втрачає роботу та сплачує внески у держбюджет; дотримання міжнародних стандартів.

Пробація є ефективним інструментом у процесі гуманізації системи виконання покарань. Вона дозволяє поєднувати контроль над правопорушниками та їх підтримку, забезпечуючи водночас безпеку суспільства. Як альтернатива позбавленню волі, пробація сприяє зниженню кількості ув'язнених та підвищенню рівня реабілітації засуджених. Її переваги, такі як економічна ефективність, зниження рецидивів та гуманізація системи правосуддя, роблять пробацію важливим елементом сучасного кримінального права в Україні.

 

Інформація Вараського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" у Рівненській області