Вараське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області інформує, що з початку 2024 року у Вараському районі зареєстровано 129 пожежі, що на 87 % більше ніж за аналогічний період минулого року. Тоді сталася лише 69 пожежа.

Більшість пожеж виникали внаслідок "людського фактору", а саме через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електрогосподарства, пічного опалення, а також необережного поводження з вогнем. Пожежі виникали переважно в житловому секторі.

В поточному році пожежами пошкоджено або знищено 85 будівель та споруд, 14 транспортних засобів, понад 44 тони кормів. Прямі збитки сягнули понад 15,92 млн грн, побічні – понад 5,94 млн грн. На пожежах виявлено 4 загиблих осіб, ще 2 особи були травмовані, з яких 1 дитина.

У зв'язку із значним збільшенням кількості пожеж в районі рятувальники закликають громадян суворо дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки у побуті, стежити за справністю систем опалення та електромережі, роз'яснювати дітям про небезпеку пустощів з вогнем тощо. Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та роками надбане майно від вогню.

Крім цього рятувальники закликають мешканців краю припинити бездумне випалювання сухої трави, післяжнивних залишків, бадилля та сміття на власних присадибних ділянках, полях, пасовищах, бути обережними з вогнем під час відпочинку на природі та перебування в лісових масивах, адже часто вогонь від сухої трави поширюється і на житловий сектор і на лісові насадження, а також на торфовища.

Зменшити сумну статистику можливо лише завдяки свідомому ставленню громадян до пожежної безпеки. Це не лише збереження матеріальних цінностей, а й найціннішого – людських життів.

Пам'ятайте, пожежу легше попередити, аніж ліквідовувати її наслідки.