Департамент житлово-комунального господарства, майна та будівництва інформує, що з метою попередження виникнення пожеж на полігонах побутових відходів, а також забезпечення протидії пожежам на їх території, нагадує суб’єктам господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють діяльність, пов’язану з експлуатацією та утриманням полігонів побутових відходів, про необхідність дотримання правил пожежної безпеки.

Полігон побутових відходів – це місце, де акумулюється велика кількість горючих матеріалів, що виділяють шкідливі речовини, а також до 50 % органіки, яка при розкладанні виділяє газ метан, який при загорянні активно підтримує процес горіння.

Пожежі на полігонах побутових відходів належать до найбільш складних і тривалих, гасіння яких вимагає залучення значних ресурсів, зусиль, засобів і часу.

Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 р. №435 затверджені Правила експлуатації полігонів побутових відходів (далі – Правила), які поширюються на полігони, що діють, та нові полігони, прийняті в експлуатацію відповідно до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 року №461. Ці Правила є обов’язковими для суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють діяльність, пов’язану з експлуатацією та утриманням полігонів побутових відходів.

Відповідно даних Правил, керівництвом полігона побутових відходів має бути затверджена Інструкція про заходи пожежної безпеки, в якій встановлюються порядок та спосіб забезпечення пожежної безпеки, обов’язки і дії працівників у разі виникнення пожежі, включаючи порядок оповіщення людей та повідомлення про неї пожежної охорони, евакуації людей, тварин і матеріальних цінностей, застосування засобів пожежогасіння та взаємодії з підрозділами пожежної охорони.

Для розміщення первинних засобів пожежогасіння на території полігона побутових відходів у господарській зоні встановлюються спеціальні пожежні щити (стенди) згідно з вимогами Правил пожежної безпеки в Україні. Пожежні щити (стенди) на території об’єкта встановлюються з розрахунку один щит (стенд) на 5000 кв. м площі.

У приміщеннях під навісами та на відкритих майданчиках, де зберігається автотракторна техніка полігона побутових відходів, а також безпосередньо на робочих картах складування відходів забороняється: заправляти техніку пальним, заряджати акумулятори безпосередньо на машинах, залишати транспортні засоби з увімкненим запаленням. На території полігона побутових відходів заборонено палити й розпалювати вогнища.

Звертаємо увагу керівників підприємств, які експлуатують полігони побутових відходів, на необхідність приведення у відповідність нормативним документам Інструкцій про заходи пожежної безпеки, а також забезпечення виконання відповідних заходів пожежної безпеки на полігоні побутових відходів, недопущення випадків його горіння.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства, майна та будівництва ВК ВМР.