Для вашої уваги рекомендації поліції щодо власної безпеки: що робити, щоб не потрапити на хитрощі кібермародерів.

Грошова допомога

В популярних месенджерах та соцмережах кібермародери під виглядом міжнародних організацій, соціальної платформи єДопомога, порталу державних послуг Дія, відомих українських брендів тощо пропонують громадянам, що постраждали від війни, отримати грошову допомогу.

  • Якщо хтось вам пропонує отримати грошову допомогу через чат-бот, — це шахрайська схема! Якщо для отримання допомоги потрібно сплатити державне мито — це також шахрайська схема, оскільки під час отримання допомоги державне мито не сплачується.
  • Будьте уважними до деталей під час введення своїх персональних даних, паролів, карткових реквізитів. Завжди звертайте увагу на доменне ім’я та зону сайту.

367713070 631754709059626 894252896303438969 n

Інтернет-торгівля

Купувати в Інтернеті вигідно, але стережіться шахраїв! Кібершахраї виманюють у громадян грошові кошти, карткові реквізити та облікові записи онлайн-банкінгу.

Поради користувачам OLX: Що робити?

  • Звертайте увагу на адресу (OLX має вигляд olx.ua, а мобільна версія сайту – olx.ua). Решта: olxposhta.com, olx.cx, 0lx.in.ua тощо – шахрайські сайти- клони.
  • Оговорюйте деталі угод лише в особистому кабінеті OLX!
  • Не переходьте у месенджери (Viber, Skype, Telegram, WhatsApp тощо) – там вас OLX вже не захистить.
  • Оформлюйте угоди з «OLX Доставка» лише на OLX.UA – в особистому кабінеті.
  • Користуючись послугами торгових онлайн-майданчиків або дошок оголошень, не йдіть у месенджери, листуйтесь лише в чаті сервісу.
  • Лише номер картки! — Пам’ятайте, для отримання будь-якого переказу на вашу картку достатньо надати покупцеві (відправнику грошей) лише її номер.

Телефонне шахрайство

Три речі, які вам ніколи не запропонує зробити дійсний співробітник банку або мобільного оператора:

  • Надати трьохзначний код безпеки зі звороту вашої картки, ПІН-код та облікові записи до онлайн-банкінгу.
  • Надати банківські SMS-коди та коди, отримані від мобільного оператора.
  • Встановити на телефон або ноутбук програму для віддаленого доступу (TeamViewer, AnyDesk, RMS, RDP, Radmin, Ammyy Admin, AeroAdmin).

Пам’ятайте, у разі шахрайської операцій банк блокує рух коштів на картці, і сам клієнт телефонує для розблокування, називаючи кодове слово та надаючи персональну інформацію для віддаленої ідентифікації. Зворотна ситуація — це шахрайство.


367718980 631754695726294 3356549551749047369 n

Угон акаунтів у соцмережах та месенджерах

На ваш акаунт була подана скарга. Будь ласка, підтвердить Ваш обліковий запис в Телеграм.

Кібермародери зламують акаунти користувачів у Facebook, Instagram, Telegram, Viber тощо для подальшої розсилки повідомлень з проханням позичити грошей, поширення шкідливого програмного забезпечення та дезиінформації.

Двофакторна автентифікація (2ФА) не захистить ваш акаунт на 100%, – втім, від більшості поширених скамів вона допоможе.

  • Створюйте складні та унікальні паролі. Складні – це з літерами, цифрами та спеціальними символами. Пароль повинен бути унікальним та не містити персональної інформації про Вас.
  • Перевіряйте електронну пошту та SMS. Коли ви реєструєтеся у соціальній мережі або месенджері, то прив’язуєте до облікового запису свій e-mail та телефон, на які сервіси надсилають автоматичне повідомлення про вхід до облікового запису з нового пристрою.