Заходи із професійної адаптації надаються особам, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування заходи із соціальної та професійної адаптації можуть надаватися також військовослужбовцям та членам їх сімей.

Професійна адаптація – це заходи, спрямовані на здобуття, відновлення та удосконалення професійних знань, умінь та навичок шляхом професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше ступеня (рівня) освіти, надання соціальних послуг у сфері зайнятості, підвищення професійної мобільності та конкурентоспроможності на ринку праці, забезпечення продуктивної зайнятості.

Професійна адаптація, залежно від вибору особою напряму професійного навчання здійснюється у формі:

  • підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за робітничою професією;
  • отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше ступеня (рівня) освіти, підвищення кваліфікації, проходження спеціалізації, у тому числі із скороченим строком навчання;
  • отримання другого (магістерського) рівня вищої освіти на основі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти;
  • проходження спеціалізації та підвищення кваліфікації за професіями і спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності, в тому числі навчання на курсах цільового призначення.

Особа для отримання послуг з професійної адаптації звертається до Департаменту соціального захисту та гідності ВК ВМР із заявою в паперовій або електронній формі.

До заяви додаються:

  • копія (сканкопія/фотокопія) індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);
  • копія (сканкопія/фотокопія) пільгового посвідчення (засвідчена підписом особи);
  • копія (сканкопія/фотокопія) свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження (для членів сімей осіб).

На сьогоднішній день Департамент соціального захисту та гідності має змогу вже оплатити навчання військовослужбовця або повнолітнього члена його сім’ї в сумі 14 тис. 357 грн або проконсультувати та скерувати на безкоштовне навчання до навчального центру Державної служби зайнятості (м.Рівне).

На офіційному сайті Державного центру зайнятості можна самостійно ознайомитись з інформацією щодо професійного навчання, перепідготовки за рахунок коштів Державного бюджету.

Окремою вкладкою з активними посиланнями подано інформацію щодо професійного навчання учасників бойових дій, осіб з інвалідністю.

Онлайн-графік формування груп на всі професії та освітні програми.