Згідно із Законом України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" ветеранами праці визнаються громадяни, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об'єднаннях громадян, фізичних осіб, мають стаж роботи 40 років - для чоловіків і 35 років - для жінок та які вийшли на пенсію.

Частиною другою статті 6 цього Закону передбачено надання статусу "Ветерана праці" при зниженій тривалості стажу роботи у разі, якщо призначено пенсію на пільгових умовах, за вислугу років та особам з інвалідністю I і II груп, які одержують пенсії по інвалідності, якщо вони мають стаж роботи не менше 15 років.

Зокрема, громадянам, яким призначені пенсії на пільгових умовах за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, статус "Ветеран праці" надається за наявності стажу роботи у жінок – 30 років і у чоловіків – 35 років.

Для отримання зазначеного посвідчення слід надати департаменту соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради кб. 105 (майдан Незалежності, 1, місто Вараш, Рівненська область) наступні документи:

  • заяву;
  • копію паспорта громадянина України;
  • копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
  • пенсійне посвідчення;
  • фото 3х4 матове.

Посвідчення є документом, що підтверджує статус ветерана праці.