У Вараській громаді відбувся захід із соціальної адаптації ветеранів війни та членів їхніх сімей "Вараський ГАРТ". Подія відбулась на території Вараського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю ім. З.А. Матвієнко.

У заході взяли участь міський голова м.Вараш Олександр Мензул, заступник начальника Рівненської обласної адміністрації Людмила Шатковська, в.о. голови Вараської районної державної адміністрації Олександр Гузич, генеральний директор ВП РАЕС Павло Ковтонюк, начальник Вараської МВА Людмила Мариніна.

Подія мала на мені допомогти ветеранам адаптуватись до мирного життя, зорієнтувати по таким важливим життєвим питанням як пошук роботи, освіта, реабілітація, початок власної справи та поширення інформації щодо можливостей, які надають установи громади Захисникам України та членам їхніх сімей.гр 0307

Захід розпочався зі спільного виконання Гімну України, запалення свічки пам'яті та хвилини мовчання на згадку про всіх Захисників та Захисниць України, які поклали своє життя на захист Батьківщини. Також були вручені державні нагороди родинам військовослужбовців.

На урочистому відкритті взяв слово міський голова Олександр Мензул.

"Наші воїни повертаються з фронту. У кожного з них є втрати, зокрема здоров'я фізичного та ментального. Ми обміняємось тут досвідом наших фахівців та почуємо побажання, рекомендації та критику зі сторони ветеранів та рідних наших Захисників для ефективної допомоги тим, хто постраждав від війни", — сказав Олександр Мензул.

гр 0373

У "Вараському гарті" взяли активну участь громади Вараського району. Локації заходу були розділені за спрямуванням: освіта, працевлаштування, ветеранський бізнес і бізнес, який запрошує на роботу ветеранів та членів їхніх сімей, ментальне здоров'я, соціально-психологічна підтримка, адаптивний спорт, фізкультурно-спортивна реабілітація. Гості заходу мали можливість дізнатись про послуги, які надають установи області та громад, долучитись до плетіння сіток, майстер-класів з поводження зі зброєю та тактичної медицини, арттерапії, випробувати тренажери для реабілітації та поласувати смаколиками.

гр 0469

Для матерів та дружин Захисників України була організована спеціальна локація "Маємо жити", де вони могли поділитись досвідом та отримати психологічну підтримку. На спортивному майданчику відбулись змагання за участю ветеранів та жителів громади на підтримку Героїв, які зникли безвісти та тих, хто знаходиться в полоні. Для дітей Захисників та гостей заходу був організований ігровий майданчик та виставка спецтехніки, де вони могли спробувати себе у ролі військового, рятувальника та поліцейського.

На локаціях заходу були розміщені скриньки, де усі охочі могли задонатити на підтримку Збройних сил України.